Formigó autorreparable

Publicat: Divendres, 30 abril, 2021


El formigó és un dels materials més utilitzats en la construcció per la seva resistència i durabilitat. Tot i així les sobrecàrregues, condicions climatològiques adverses i tensions tèrmiques poden produir esquerdes, posant en perill la seguretat de la construcció.

El manteniment i reparació d’estructures de formigó pot ser costós, per això s’han creat diversos sistemes de formigó autorreparable, que segellen les esquerdes que poden sortir al cap del temps, reparant-se a si mateix de diferents formes:

  • Bacteris: barrejant formigó amb lactat de calci i un bacteri que fabrica la pedra calcària, formant així la calcita que segella les esquerdes.
  • Curació autògena: gràcies al ciment no hidratat que hi ha a la matriu, quan entra en contacte amb l’aigua pot curar petites esquerdes. I afegint microfibres es tanquen més fàcilment.
  • Polímers superabsorbents: els SAP poden arribar a absorbir molt líquid i conservar-lo en l’estructura sense dissoldre’s, inflant-se quan hi ha una esquerda.

Aquests són alguns dels sistemes que allarguen la vida útil de les estructures, fent-les més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.

Tornar a notícies