La Fundació Laboral de la Construcció reconeix que el sector necessita 700.000 treballadors per fer front a la tendència alcista de la construcció i a l’impuls que suposarà la injecció de fons europeus Next Generation.
En aquesta conjuntura de demanda d’ocupació per al sector de la construcció, és evident la creació de nous perfils professionals que tenen el seu origen en la modernització del sector i la incorporació de tecnologia punta. Des de DUINSA, veurem aquests nous perfils que sens dubte, són els més demandats en el sector actualment.
L’entrada de nous perfils en la construcció
La tecnificació i digitalització del sector ha contribuït al desenvolupament de dues transformacions dins de la indústria de la construcció: d’una banda, la reconversió dels oficis tradicionals cap a perfils professionals altament qualificats; i per un altre, la integració i diversitat de les plantilles.
Emilio Lezana, gerent de la Fundació Laboral de la Construcció va assenyalar a Notícies de Navarra que “la industrialització genera estabilitat en l’ocupació, innovació i rendibilitat”. A més de totes aquestes fortaleses, adverteix que la construcció industrialitzada contribuirà a l’estabilització de l’ocupació i a la creació de nous llocs de treball més qualificats. Com a nota extra sobre els avantatges, Lezana subratlla que aquesta transformació també portarà altres conseqüències com que “la inserció laboral de les dones i els joves també augmentarà, la qual cosa és una cosa molt positiva”.
En qualsevol cas, creix la construcció industrialitzada com a alternativa sostenible i digital per al futur. Per això, els joves talents que vulguin convertir-se avui en professionals d’aquest camp tindran un futur prometedor en un mercat en auge.
Així, podem afirmar que en aquest context, la digitalització afecta els perfils de totes les àrees dins de la construcció. Estem parlant d’una renovació total i transversal del sector, ja que tots els llocs de treball de la construcció industrialitzada requereixen una adequada especialització.